Zupa z Ognia w wykonaniu zuchów z Dygowa

 

Po lutowym Festynie Sałatek nadszedł czas na poważniejsze przedsięwzięcie. Zuchy zmierzyły się z zadaniem, w którym samodzielnie przygotowały zupę na ognisku. Odpowiedzialne były za wymycie produktów na zupę, ich obranie, pokrojenie, zagotowanie gara wody na ogniu, połączenie składników i ugotowanie zupy na ognisku. Najczęściej chwaloną zupą jest pomidorowa, więc była ona naszym celem.

Zuchy są samodzielne, ucieszyły się na zadanie tego typu, bardzo chciały się sprawdzić w działaniu. Miejscem wykonywania zadania był teren Szkoły w Dygowie, gdzie był dostęp do miejsca na ognisko, woda bieżąca, a przede wszystkim miejsce i warunki do krojenia. Zabawa zaczęła się od przygotowania produktów, wymycia gara i zapoznanie z zasadami BHP 🙂 Po sukcesie zupowym przy ognisku upieczone zostały także także kiełbaski. Zupę skosztowało wielu zuchów, harcerzy, rodziców a także chętni strażacy biorący udział w zawodach na terenie szkoły. Wszystkie zuchy otrzymały sprawność KUCHMISTRZA.

 

Text: pwd. Milena Derlikiewicz

Zdjęcia: pwd. Milena Derlikiewicz

Dodaj komentarz